27 Nisan 2015 Pazartesi

BİTTER ÇİKOLATALI DUTLU ARAP BACI PASTA :)


Herkese iyi haftalar:)

Dün akşamüzeri oturmuş kahve keyfi yaparken biranda akşama misafirlerim olduğunu öğrendim ve hemen mutfağa koştum tabi ki.. Bu kolay mı kolay, güzel mi güzel pastayı yapıverdim, yapması kolay, süslemesi daha kolay olan bu pastanın tarifi ise hemen aşağıda :)

Malzemeler


Pandispanya için;

  • 4 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı (tepeleme) un
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz

Çikolata sos için;

  • 200 ml çiğ krema (1 paket)
  • 160 gr bitter çikolata (2 paket)

Üzeri için;

  • 1 paket kremşanti
  • 1/2 su bardağı süt
  • 16 adet siyah dut

Yapılışı

Pandispanya

  • yumurtanın sarıları ve beyazları ayrılır. 
  • Beyazlar, 1 tutam tuz ve toz şekerin yarısı, kabı ters çevirdiğimizde akmayacak kıvama gelene kadar çırpılır. (kremşanti gibi olacak)
  • Sarılarda ayrı bir yerde kalan şekerle çırpılır.
  • Koyulaşan yumurta beyazlarının üzerine, çırpılan sarılar ekenir ve bir spatula yardımıyla alttan üste katlanarak karışması sağlanır. 
  • Un kabartma tozu ve vanilin karıştırılıp elekten geçirilir.
  • Yumurtaların üzerine un 3 seferde eklenerek katlama yöntemiyle karıştırımaya devam edilir.
  • Karışım homojen bir hal alınca altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın içine boşaltılan karışım 170 derece önceden ısıtılmış fırına verilerek 30 dakika kadar pişirilir. (bu süre fırın tipine göre değişecektir)
Çikolata sos
  • Krema bir sos tenceresine alınıp kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır, altı kapatılır.
  • Çikolatalar kırılarak üerine eklenir ve bir çırpma teli yardımıyla çikolatalar eriyinceye kadar karıştırılır. Soğumaya bırakılır (sosun donmaması için dolaba koymayın)
  • Kremşanti paketin üzerinde yazan süt ölçüsünü yarısı kadarı eklenerek çırpılır. (koyu bir kıvam elde etmek için)
  • Dutlar yıkanır ayıklanır.
  • Fırından çıkan pandispanya soğuyunca kalıptan çıkarılır, aynı ölçüde bir kelepçeli kalıba ters çevirilerek koyulur.
  • sos üzerine dökülür. 30 dakika kadar donması için dolapta bekletilir.(pandispanya bu sırada sosun birazını çekecektir)
  • Dinlenen pasta kalıptan çıkarılır, üzeri şanti ve dut ile süslenir. 

Afiyet olsun :)




2 yorum:

  1. DUT BULAMAZSAK NE KOYALIM....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitter çikolatayla uyumlu herşey olur, portakal, çilek, çikolata, hindistan cevizi vs...

      Sil