6 Nisan 2015 Pazartesi

EV YAPIMI PEYNİRLE PASTANE POĞAÇASI


Herkese Merhabalar,

Evet sözünü verdiğim enfes poğaça tarifini paylaşmak için nihayet fırsat buldum... Şu sıralar bahar yorgunluğunun verdiği uyku ve bahar temizliğinin verdiği yorgunluk sebebiyle biraz biraz ihmal etsem de sevgili blogumu, bu tarifi asla ve asla esgeçemezdim:)

Ev yapımı lorun mayalı hamurla birleşimiyle ortya çıkan bu harika poğaçayı sevmeyen çıkarmı merak ediyorum doğrusu...

Eh böylesine iddialı konuştuktan sonra, hemen tarifimize geçelim:)

Mazlemeler

Hamur için;
  • 1,5 su bardağı peynir altı suyu (Ev yapımı lorumuzun yapımından kalan yeşil su için tıktık)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 4 veya 4,5 su bardağı kadar un (3 bardaktan sonra yavaş yavaş ilave edin)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 paket yaş maya
İç harç için;
  •  l lt sütten yapılmış lor (Tarif için tıktık)
  • 3-4 dal taze soğan
  • 6-7 dal maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı kuru nane, pulbiber, karabiber, tuz, toz biber

Yapılışı

  • Yumurtanın sarısı ayırılır, en son hamurun üzerine sürmek için bir kenarda bekletirlir.
  • Peynir altı suyu ocağa alınır ve parmağımızı içine soktuğumuzda yakmayacak kadar ılıtılır. maya ve şeker içine atılıp çözülmesi için 5 dakika kadar bekletilir.
  • Yumurta beyazı, tuz, sıvıyağ ve unun bir kısmı bir kapta karıştırılır, üzerine mayalı karışım eklenip, hamur toparlanana kadar yavaş yavaş un eklenerek yoğurulur ve mayalanması için üzeri örtülerek 1 saat kadar dinlendirilir.


  • Bu sırada maydanoz, taze soğan, doğranığ baharatlar eklenerek peynire eklenir ve homojen şekilde karıştırılır.
  • Mayalanan hamur söndürülüp, cevizden bira büyük parçalar koparılır ve yuvarlanır. ( Bu ölçülerden yaklaşık 20 beze çıkıyor)
  • Bezeler elle açılarak ortasına karışımdan bir tutam koyulur ve kapatılır. 

  • Bütün hamurlar bittikten sonra makasla kenarlarına kesikler atılan poğaçalar yağlanmış fırın tepsisisine dizilir. Üzerleri çörekotu, haşhaş tohumu vya susamla süslenerek, 20 dakika kadar ılık fırında bekletildikten sonra 170 derecede 20-25 dakika kadar pişirilir. 



AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder